22/4/10

Incorporar cobertes

Aquest any ha fet un hivern plujós, i les cobertes han crescut força, això vol dir que quan les trinxem podrem incorporar força matèria orgànica (que prou falta ens fa).
Amb les veces i la cibada trinxada ja ens queda un bon "mulxing", que ens aguantaria la humitat, però al rebrotar ens crearia competència hídrica al cep, i si para de ploure i ens ve un estiu eixut, pobrets ceps no s'ho mereixen.


Si ho tombem amb els discos ens queda prou trinxat i força barrejat amb la terra.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
Volia saber si és factible dallar i incorporar ara (finals d'abril)la vegetació adventícia que ha crescut
a les vinyes i afegir-hi les restes de poda.
A reveure!
David

Jordi Crusellas ha dit...

Hola David,
Les coses poden canviar molt depenent de la situació geogràfica, climàtica...de la vinya.
Si tens un sòl ric amb m. orgànica i microorganismes, amb les adventícies i els sarments més o menys trinxats, amb una primavera plujosa com aquesta, crec que no hi hauria d'haver problemes per incorporar. Si hi ha hagut problemes de patògens amb la fusta de normalment es recomana retirar i cremar.
Antigament aquí a Artés es feien "valls", que eren unes rases cada dues passades i que a l'hivern s'hi enterraven tota mena d'adventícies, fanals i esvarsers varis dels marges, que es podrien durant l'hivern i servia d'adob verd juntament amb els sarments i algun fem. Actualment és més pràctic sembrar herba (l'adventícia esporàdica és pobra i poc densa)i incorporar juntament amb els sarments trinxats abans que broti el cep.
Potser m'he enrotllat massa i aclarit poc, de totes maneres ja m'explicaràs com ha anat.