21/4/09

Empeltada de tardor

Aquesta empeltada és la que el meu avi feia servir més, ja que a la primavera brota abans i es poden reempeltar les falles, encara que també porta més feina.
Primer preparem l'aixel o agulla, tallant un tros de sarment, en el que hi hagi un parell de borrons. Al capdavall hi fem la punxa procurant que una banda quedi més xata qua l'altre.
Un cop descalçat el peu li fem un tall al costat, on hi fem coincidir l'agulla, procurant que la part més xata quedi a l'interior, i a l'exterior, una banda de la pell com a mínim, coincideixi amb la pell tallada del peu.
Un cop col.locat l'aixel, ho immobilitzem bé, lligant amb tros de ràfia o espart, que fan molta força i son biodegradables.
Ho calcem amb molt de compte, procurant no moure l'aixel, i el tapem completament per passar l'hivern i que les gelades no afectin als borrons.
A la primavera, ho descalcem amb molt de compte just per sobre de l'empelt, (si volem anar més avall correm el risc de malmetre'l) tallem el peu bord deixant-hi un parell de centímetres. Deixem l'aixel ben dret sense moure'l gaire, i ja brotarà formant un nou cep.
Si té la cama una mica gruixuda també hi podem fer dos empelts, les possibilitats d'agafar són més grans