20/9/09

Verema

Ara ja fa més de 10 anys que la collita la fem tota mecanitzada, i la veritat és que té molts avantatges, encara que també hi ha algun inconvenient.
Per mi, els avantatges més clars són la rapidesa i viabilitat econòmica (també estalvies el mal d'esquena de collir a ma), i com a inconvenients serien que trenca el raïm i pot malmetre part de la vegetació.
El fet de que sigui ràpida ens permet collir les vinyes en el seu millor punt de maduració. Quan collíem a cops de veremall i tisores, començàvem a collir el raïm verd i acabàvem que ja era podrit. Una vinya que 10 persones hi podíem estar 15 dies, ara la collim en un sol dia a màquina.
Al celler també facilita una entrada esglaonada de la verema, ja que abans arribaven els tractors de les deferents colles alhora al migdia o al vespre, i una millor selecció de les diferents vinyes a l'hora de vinificar per separat.
Un dels inconvenients seria que el gra de raïm es trenca al collir, i això facilita l'oxidació del most, sobretot en els blancs, i l'altre, que alguns sarments es poden esqueixar al passar la màquina.
Per evitar l'oxidació es pot collir a la nit o a la fresca del matí (si la rosada ho permet), i afegir petites dosis de sulfurós a la mateixa màquina.
I pel fet que es trenca algun sarment, s'ha de procurar collir no massa de pressa i sense picar gaire, i al finalitzar fer-hi un tractament amb coure.