30/10/08

Plantar

La millor època per plantar, seria després dels freds rigorosos de l'hivern, i abans que comenci a a brotar la planta, entre febrer i abril.

Quan plantem ceps bords (actualment plantem tot empeltat): primer els desullem, deixant els dos o tres borrons de dalt, (segons llargada del peu) els altres els arranem bé fins baix, d'aquesta manera ens estalviarem de treure rebrots de la borda durant tota la vida d'aquest cep. Després esquilem una part de l'arrel si és molt llarga.

Quan plantem empeltat: aquests normalment ja vénen desullats, només tallar una part de l'arrel si és molt llarga i depenent del sistema que vulguem plantar.

És important, si hem de tenir varis dies el planter a casa, guardar-lo en un lloc fresc i humit, si no es poden esventar.

Fa anys els plantàvem amb perpal en sec, després ja ho fèiem amb una burxa connectada a la màquina de ensulfatar, que amb el fang que creava l'aigua a pressió, ja quedaven ben entonegats. Calçats i fora.

Actualment els plantem amb subsolador, que obre la terra, i seguidament col·loquem el planter.

La manera de marcar la distància entre ceps, ho fem mitjançant un filferro marcat, ben tensat de cap a cap del camp (un cordill variaria la distància entre ceps segons el tensat), i a cada senyal plantem un cep. Calçats i fora.