11/3/09

Adob en verd

Per obtenir uns raïms equilibrats i de qualitat, necesiterem que la planta estigui sana i ben elimentada. I per aconseguir-ho és necessari tenir una bona estructura del sòl i un bon equilibri de minerals disponibles per la planta.
Només aconseguirem un sòl equilibrat si li aportem tots els nutrients necessaris.
Per saber què hi hem d'aportar, és necessari fer una analítica mínima de NPK + matèria orgànica.
En les últimes analítiques hem vist que anem passats de fòsfor (P), molt baixos de matèria orgànica i la resta nivells normals.
Com aportar matèria orgànica?
Si tirem massa fems ens podem passar de minerals i sobretot nitrogen, amb els conseqüents problemes de podridura entre altres.
Les cobertes temporals ens permeten crear matèria orgànica, sense alterar massa la balança de nutrients.
Aprofitem la parada vegetativa del cep per poder sembrar verd entre fileres, i a la primavera poder incorporar tota aquesta matèria la sòl.
Només sembrem una passada per altre, ja que la pluviometria ens limita, i abans que el cep arrenqui el brot, ja hem de matar tota l'herba perquè no ens faci competència amb la planta.
Aquesta coberta temporal la solem fer de veces (15%) i civada. També hi barregem naps i colza, ja que si l'any va bé, és un bon recurs productiu de matèria orgànica.
A sobre la coberta tirem la resta de poda, que la trinxem juntament amb la massa vegetal, i ho incorporem tot al sòl, tenim una bona relació carboni-nitrogen que facilita el seu compostatge.
Amb aquesta tècnica aconseguim sobretot millorar l'estructura del sòl.